Best answer

Bloomerang is not updating existing constituent data from Google Sheets.

  • 7 August 2023
  • 4 replies
  • 49 views

Userlevel 1

Hi friends-

I am trying to zap data from a Google spreadsheet to Bloomerang. I’m using “Find Constituent in Bloomerang” Action. Everything looks fine, but it’s only adding data for NEW constituents. If a constutuent is already in Bloomerang their profile is not updating with info from the Google sheet. 

The most important field is just a checkbox field….

Let me know if anyone has ideas. THANK YOU

icon

Best answer by SamB 15 August 2023, 16:39

View original

4 replies

Userlevel 7
Badge +12

Hi @imperishablecrown,

It sounds like you need to add an Update Constituent step after the find step.  The Find step you have is only looking for a current constituent and creates them if they aren’t found.  You will need the Update step for when they are found.

I would also recommend putting in a Zapier Filter step that will only continue to the update if the Zap search was True from your Find step.  

Hope this helps!

Userlevel 1

Thank you!! This makes sense, but I cannot get it to work. Where it the option for the filter to update if it is “true” right now I just have it looking to see if the last name field is filled and if it is, then to continue? 


Sorry I’m really new at this and don’t know what I’m doing

Userlevel 7
Badge +11

Hi there @imperishablecrown! 👋

Search action steps, like the Find Constituent action, will usually return a boolean field called _zap_search_was_found_status. That field will contain a boolean value of “true” when it finds an existing item, and “false” if it doesn’t. With the Create Bloomerang Constituent if it doesn’t exist yet? option enabled, the field would instead be named _zap_data_was_found

So rather than checking the last name field in the filter, you’d want to set it up to check whether the _zap_data_was_found field is (Boolean) Is true.

For example: 

69bf2246374290d6b98bb9f1d30c696c.png
That would indicate that an existing constituent was found and allow the subsequent Update Constituent action to be run.

Can you try adjusting the filter as suggested and let us know whether that does the trick?

Userlevel 1

I think this worked! THANK YOU 

Reply